Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őshonos magyar kutyafajták

2008.09.20

A kutyák közül a kuvaszt és a komondort a honfoglaló magyarok hozták magukkal nyájaik mellett. A kuvaszt elsősorban vadászatra és terelésre, a komondort őrzésre használták.  Mindkettő megvesztegethetetlen, bátor, kemény kutya, amely már csak mérete folytán is szeretetteljes, de határozott gazdák kezébe való.

A magyar vizslát
a XIV-XV. században a pannon kopó egyes változataiból alakították ki az apróvad vadászatára. A török uralom alatt kereszteződött a törökök sárga kutyáival, stabilizálódott a színe, és egyre homogénebb lett. Az 1900-as évek elejére azonban háttérbe szorult, és úgy lecsökkent az állománya, hogy nemzeti összefogással sikerült csak ismét életre kelteni ezt a kiváló állatot. Az 1930-as években drótszőrű változatát is kitenyésztették.

A puli,
a pumi   és a mudi igazi terelő munkakutya, amelyek a megváltozott körülmények ellenére ma is alkalmasak erre a munkára. Ennek ellenére alig látunk a mai juhászok oldalán tisztavérű pulit. A másik két fajta gyakrabban előfordul. Legtöbbjük azonban ma már házi kedvenc, vagy a porták éber őre.

Legősibb vadászkutyánk a magyar agár,amelyet szintén keletről hoztak magukkal a magyar törzsek, évszázadokon át a lovas vadászatok nélkülözhetetlen szereplője volt.
A XIX. században erősen átkeresztezték a fajtát az akkor divatos angol agárral, amely küllemét finomította, de belső tulajdonságai, ellenálló-képessége, kitartása megmaradt. A második világháború után csaknem teljesen eltűnt, nehezen fellelt néhány egyedéből tenyésztették vissza.

Az erdélyi kopó
  elődje a pannon kopó a történelmi Magyarország területén alakult ki a magyarok sárga vadászkutyáiból, amelyek az eredetileg itt élő népek kutyáival keveredtek. A második világháborút követően hasonlóan a magyar agárhoz üldözött fajta lett, csaknem eltűnt, de sikerült néhány egyedet kimenteni Erdély területéről, és újraéleszteni a fajtát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Thanks for sharing

(Games, 2020.03.30 22:02)

This is Very very nice article. Everyone should read. Thanks for sharing. Don't miss WORLD'S BEST <b><a href="https://youtu.be/LRcdKAgER00" title="GAMES">GAMES</a></b>

<b><a href="https://youtu.be/7qiXyihxSL8" title="GAMEDOWNLOAD">GAMEDOWNLOAD</a></b>

<b><a href="https://youtu.be/sMDCDx0j63k" title="GAME">GAME</a></b>

<b><a href="https://youtu.be/OVxP8CpOk_4" title="BIKEGAMES">BIKEGAMES</a></b>


<b><a href="https://youtu.be/eaF8uKzqmjo" title="CarRacingGames 3D">CarRacingGames3D</a></b>

<b><a href="https://youtu.be/UhAMi0xZFmE" title="MOTORCYCLE">MOTORCYCLE</a></b>

Free

(friv 1000, 2015.10.03 05:26)

Friv1000.link update new-best free games online from internet. Here you can find game: Action game, Racing game, Girls game, Shooting games, Puzzle game ..and more. Visit and play funny games at <a href="http://friv1000.link/" title="Friv 1000">Friv 1000</a>

Magyar kutyafajták kérdőív

(Bánki Gyöngyi, 2011.02.15 18:54)

Sziasztok!
Pár perces segítségeteket kérném egy magyar kutyafajtákkal foglalkozó kérdőív kitöltéséhez.
Szakdolgozatomhoz szolgálna segítségül.
A kérdőívet az alábbi linken tudjátok megnyitni:

https://spreadsheets0.google.com/viewform?hl=en&hl=en&formkey=dFlXWDVrczgwX3MxMTQ3RDJIaktSWnc6MQ#gid=0

Segítségeteket előre is köszönöm!